Vederlichte élégance van Touring

De Italiaanse carrosseriecultuur kent twee stromingen: de ingetogen chique  vormgeving van de carrozzerie in en rond Turijn en de meer sierlijke en soms zelfs flamboyante Milanese stijl. Geen andere koetswerkbouwer was een duidelijker exponent van laatstgenoemde stijl als Carrozzeria Touring, opgericht in 1926 en beroemd om zijn gestroomlijnde lichtgewicht constructies.

Grondlegger van het bedrijf Felice Bianchi Anderloni deed eerder ervaring op met de gewichtsbesparende aluminium constructies uit de vroege luchtvaartdagen. Dat kwam Anderloni goed van pas toen Touring en Alfa Romeo een samenwerkingsverband aangingen voor de bouw van sportieve carrosserieën. Tegen het einde  van de jaren dertig resulteerde Tourings ervaring in het zogenaamde ‘superleggera’ principe. Daarbij monteerden de ambachtelijk werkende Italiaanse koetswerkbouwers aluminium panelen over een voorgevormd frame van lichte stalen buizen. In 1947 werden de eerste Ferrari’s volgens dit principe voorzien van Touring koetswerk.

Op het 13e concours d’élégance Paleis Het Loo richt de organisatie zich vooral op de naoorlogse activiteiten van Carrozzeria Touring, met een aantal zeldzame en wonderschone voorbeelden. Alfa Romeo is met de in beperkte serie geproduceerde 1900 Sprint en 2000 en 2600 spider goed vertegenwoordigd, even als Lancia met een Flaminia GT. Nog exclusiever zijn de Maserati 3500 GT en Lamborghini 350/400 GT. De Aston Martin DB4 was oorspronkelijk ontworpen in de studio van Touring en zou ook volgens het superleggera principe worden gebouwd maar dat gebeurde uiteindelijk in Engeland onder licentie bij carrosseriebedrijf Tickford. Ster van de Touring klasse is een uniek prototype van een Maserati 3500 GT spider.

Alle na-oorlogse modellen van de legendarische Milanese carrozzeria hebben een duidelijk herkenbare en onverwisselbare élégance met elkaar gemeen, ontstaan onder leiding van de zoon van Touring’s oprichter, Carlo Felice Bianchi Anderloni. Wiens zoon  Giovanni tijdens het Concours d’élégance Paleis het Loo het werk van zijn vader en grootvader met een terecht kennersoog als lid van de internationale jury zal beoordelen. Door gebrek aan opdrachten moest Touring helaas in 1964 de deuren sluiten.

Bestel hier uw dagkaarten

Nu verkrijgbaar

Bestel tickets

Het complete programma voor 2019

Nationale en Internationale Classics, eten, drinken, muziek en meer. Dit mag u niet missen!

Bekijk programma

Download nu de Concours D’Élégance app

Voor het programma, het laatste nieuws en nog veel meer…

App store Play store